FLL

 

Wat is de FLL?

IMG_6917 - Copy

 

De FIRST® LEGO® League (FLL) is een wedstrijd die jongeren tussen de 8 en 14 (of 15*) jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De opdrachten worden elk jaar opgehangen aan een thema en gedefinieerd in de jaarlijks wisselende “Challenge”. De kinderen werken in teams van maximaal tien deelnemers om de opdrachten zo goed mogelijk te vervullen en laten het resultaat zien tijdens regionale en nationale finales. De opdrachten zijn:

 

Voer je eigen onderzoek uit en presenteer de resultaten

IMG_5295

Binnen het jaarthema ga je als team op zoek naar een probleem en probeer je daarvoor een oplossing te vinden die gebruik maakt van nieuwe uitvindingen, slimme technieken of verzin je zelf een oplossing. De resultaten van je onderzoek presenteer je tijdens de regionale (en landelijke) finale. Bij het doen van het onderzoek is het de bedoeling dat je het onderzoek ook echt zelf doet; Dus geen teamcoaches, vaders of moeders die slimme dingen verzinnen, maar verzin het gewoon zelf. Je mag je onderzoek op verschillende manieren doen: zoek op internet, ga

naar de bibliotheek, doe een buurtonderzoek of ga op bezoek bij een expert. Zorg daarnaast dat je ook aan de wereld laat weten wat je hebt uitgevonden. Bouw een website, deel folders uit bij het buurthuis, biedt je plan aan bij de burgemeester of wethouder, maar in ieder geval … zorg voor een flitsende presentatie voor op de regiofinale. Je plan wordt daar namelijk beoordeeld door een deskundige jury.

Ontwerp, bouw en programmeer een robot
Naast het project, ga je ook aan de slag om een superslimme robot in elkaar te zetten. Je robot moet zelfstandig, zonder ‘m op afstand te besturen, in staat zijn op een wedstrijdveld zo veel mogelijk opdrachten uit te voeren in 2 1/2 minuut. Het wedstrijdveld is vooraf bekend, dus je kunt op je school, bso of bij je vereniging oefenen, maar uiteindelijk gaat het erom dat je robot op de regiofinale het meeste punten scoort. Het parcours is zo ontworpen dat je als beginnend teams vrij makkelijk punten kunt halen, maar voor gevorderde teams is het wel moeilijk om alle punten in de wacht te slepen: Maar 1 procent van alle teams kan een robot bouwen die slim genoeg is om alle opdrachten uit te voeren. Naast de prestatie van de robot tijdens de wedstrijd, wordt ook het ontwerp van de robot en de software beoordeeld door een deskundige jury. Een goed ontwerp kan bijvoorbeeld, zelfs als de resultaten tijdens de wedstrijd niet de beste zijn, toch een prijs opleveren.

Teamwork
Naast het onderzoeken en bouwen, is ook het leren werken in teamverband een van de belangrijke leerpunten van de wedstrijd. Zijn teams sportief voor elkaar en andere teams, werken teamleden goed samen, is er een goede balans tussen het werk wat de kinderen doen en de begeleiding van de coach? Het zijn allemaal zaken die meewegen als het gaat om de beoordeling van het team dat in aanmerking komt voor de teamwork prijs.

FLL = FUN: Iedere deelnemer is een winnaar!
De FLL is welliswaar een wedstrijd, maar uiteindelijk gaat het erom dat teams zoveel mogelijk plezier maken! Ondank het feit dat er per regiofinale zo’n 8 prijzen worden uitgereikt, kan natuurlijk niet iedereen winnen. Maar over het algemeen zijn er geen sippe gezichten te bespeuren bij de FLL. Ook al zit het soms een beetje tegen, teams houden de moed er altijd in. Het fun element komt ook zeker terug in het feit dat veel teams, naast dat ze zich presenteren met een project en een robot hebben gebouwd, ook helemaal uitdossen met shirts, maffe hoedjes of petjes, brillen, etc etc. NIETS IS TE GEK! Ons motto is: de FLL is naast een wedstrijd ook FUN! Dus leef je helemaal uit! In sommige regio’s is zelfs een prijs te verdienen als ‘beste stemmingmaker’ of voor de mooist ingerichte ‘pit area’.

FIRST® LEGO® League Benelux en internationaal
De FLL wordt wereldwijd in meer dan 50 landen gespeeld, door meer dan 135.000 kinderen. Al deze deelnemers strijden tegen elkaar in hun eigen regiofinale. De beste teams van de regiofinale verwerven een plaats voor de Benelux finale en misschien zelfs voor de Wereldfinale.
FLL fimpjes
Er zijn veel filmpjes te vinden op internet over de FLL. Hieronder een kleine greep uit deze filmpjes:

 

De FLL wordt in de Benelux gecoördineerd door Stichting Techniekpromotie. De teamwerving en organisatie van regionale finales is in handen van partners in de regio, zoals technocentra, onderwijsbegeleidingsdiensten, onderwijsinstellingen en science centra. In de regio Brabant is de organisatie in handen van Fontys Techniek Hogescholen en Avans Hogeschool.

Een actueel overzicht van de deelnemende landen is te vinden op de internationale pagina van de FLL: www.firstlegoleague.org.

* In sommige gevallen is het ook voor kinderen van 15 jaar toegestaan om in een FLL team mee te doen. De exacte regels hiervoor vind je hier.