FIRST Brabant - The hardest FUN you'll ever have!


FIRST Lego League – FLL
IMG_6917 - Copy

De FIRST® LEGO® League (FLL) is een wedstrijd die jongeren tussen de 8 en 14 (of 15*) jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. Ieder jaar is er een nieuw thema: de challenge.

FIRST Brabant FLL mede mogelijk gemaakt door:
logo fontys
De opdrachten zijn:

 •  Voer je eigen onderzoek uit en presenteer de resultaten
  Binnen het jaarthema ga je als team op zoek naar een probleem en probeer je daarvoor een oplossing te vinden. Gebruik een nieuwe uitvinding, slimme technieken of verzin je zelf een oplossing. De resultaten van je onderzoek presenteer je tijdens de regionale (en landelijke) finale. Het is ook echt de bedoeling dat je zelf het onderzoek doet (dus niet de teamcoaches, vaders of moeders)! Je mag je onderzoek op verschillende manieren doen: zoek op internet, ga naar de bibliotheek, doe een buurtonderzoek of ga op bezoek bij een expert. Zorg daarnaast dat je ook aan de wereld laat weten wat je hebt uitgevonden: bouw een website, deel folders uit bij het buurthuis, biedt je plan aan bij de burgemeester of wethouder, maar in ieder geval … zorg voor een flitsende presentatie voor op de regiofinale. Je plan wordt daar namelijk beoordeeld door een deskundige jury.

 

 • IMG_5295Ontwerp, bouw en programmeer een robot
  Bouw zelf een superslimme robot met LEGO en een lego mindstorm. Je robot moet zelfstandig (dus zonder ‘m op afstand te besturen) op een wedstrijdveld zo veel mogelijk opdrachten uit te voeren in 2 1/2 minuut. Het wedstrijdveld is vooraf bekend, dus je kunt op je school, bso of bij je vereniging oefenen. Het parcours is zo ontworpen dat er makkelijke punten zijn (voor beginnende teams) maar er zijn ook lastige opdrachten. Maar 1 procent van alle teams kan een robot bouwen die slim genoeg is om alle opdrachten uit te voeren. Behalve de robotwedstrijden wordt ook het ontwerp van de robot en de software beoordeeld door een deskundige jury. Een goed ontwerp kan, zelfs als de resultaten tijdens de wedstrijd niet de beste zijn, toch een prijs opleveren.

 

 • Teamwork / core values
  Werken in teamverband en elkaar helpen zijn ook belangrijke leerpunten van de wedstrijd. Zijn teams sportief voor elkaar en andere teams, werken teamleden goed samen, is er een goede balans tussen het werk wat de kinderen doen en de begeleiding van de coach? Het zijn allemaal zaken die meewegen als het gaat om de beoordeling van het team dat in aanmerking komt voor de core values prijs.

 

 • FLL = FUN: Iedere deelnemer is een winnaar!
  FLL is wel een wedstrijd, maar uiteindelijk gaat het erom dat teams zoveel mogelijk plezier maken! Er zijn veel verschillende prijzen te verdienen maar natuurlijk kan niet iedereen winnen. Toch zie je vrijwel geen er geen sippe gezichten bij de FLL. Ook al zit het soms een beetje tegen, teams houden de moed er altijd in. Het fun element komt ook zeker terug in de teams die zich helemaal uitdossen met shirts, maffe hoedjes of petjes, brillen, etc etc. NIETS IS TE GEK! Ons motto is: de FLL is naast een wedstrijd ook FUN! Dus leef je helemaal uit! In sommige regio’s is zelfs een prijs te verdienen als ‘beste stemmingmaker’ of voor de mooist ingerichte ‘pit area’.

 

FIRST® LEGO® League Benelux en internationaal
De FLL wordt wereldwijd in meer dan 50 landen gespeeld, door meer dan 135.000 kinderen. Al deze deelnemers strijden tegen elkaar in hun eigen regiofinale. De beste teams van de regiofinale verwerven een plaats voor de Benelux finale en misschien zelfs voor de Wereldfinale.
FLL fimpjes
Er zijn veel filmpjes te vinden op internet over de FLL. Hieronder een kleine greep uit deze filmpjes:

 

De FLL wordt in de Benelux gecoördineerd door Stichting Techniekpromotie. De teamwerving en organisatie van regionale finales is in handen van partners in de regio, zoals technocentra, onderwijsbegeleidingsdiensten, onderwijsinstellingen en science centra. In de regio Brabant is de organisatie in handen van Fontys Techniek Hogescholen, Hogeschool de Kempel en Avans Hogeschool.

Een actueel overzicht van de deelnemende landen is te vinden op de internationale pagina van de FLL: www.firstlegoleague.org.

* In sommige gevallen is het ook voor kinderen van 15 jaar toegestaan om in een FLL team mee te doen. De exacte regels hiervoor vind je op landelijke website.