FIRST Brabant - The hardest FUN you'll ever have!

Voor de jrFLL coach

Als jrFLL coach wil je natuurlijk weten wat belangrijk is en wat niet!

jrFLLcoach

 

Hoe past de jr.FLL in het onderwijs (aansluiting kerndoelen PO):
Met dank aan FLL coach en PO docent Rita van der Lee van de st. Jan Baptist uit Oerle (Veldhoven), is een document gemaakt dat aangeeft hoe de jr.FLL ‘past’ in het primair onderwijs. Het document beschrijft hoe de FLL aansluit bij de kerndoelen van het basisonderwijs. Het document beschrijft dit voor het seizoen Super Seniors, maar andere seizoenen zijn natuurlijk vergelijkbaar.

JrFLL_Super_Seniors_als_onderwijsprogramma.pdf

 

Wat heb je nodig om mee te doen?

Als jr FLL team maak je een

  •  LAAT ZIEN! poster.
  • Lego Model

De LAAT ZIEN! Poster is een poster die het ‘verhaal’ van het team en hun onderzoek vertelt. De poster bevat in ieder geval de volgende onderdelen:

  • De teamnaam en informatie over het team.
  • Het onderzochte onderdeel.
  • Specifieke onderdelen die vermeld worden in de Challenge.

De afmetingen van de ‘LAAT ZIEN’ poster zijn voor een in drie delen gevouwen poster, 90 x 120 cm. Meestal worden posters van karton gemaakt, echter er zijn ook andere materialen zoals hardboard of triplex te gebeuren als meer stevigheid is vereist.

Voor het LEGO model geldt dat dit wordt gebouwd op een lego onderplaat van 35×35 centimeter en dat dit mag bestaan uit lego materialen (formeel geen duplo, lego RCX of NXT). FLL Brabant is erg enthousiast over de LEGO Wedo bouwset (9580) en bijbehorende software en activity pack. Deze materialen zijn verkrijgbaar bij de betere leveranciers voor schoolmaterialen (zoals bijvoorbeeld Heutink).

 

De kosten voor aanschaf van materialen (als je LEGO WeDo gebruikt) zijn ongeveer:

code Omschrijving Waar heb je het voor nodig Waar kun je het bestellen
9580 WeDo constructieset+- € 120 Dit zijn de fysieke lego blokjes en de de WeDo sensoren, motor en usb hub. artikelnr 90125
WeDo software+- € 90 Het software programma waarmee je het gedrag van de sensoren en motoren programmeert. Een zeer intuitieve programmeeromgeving waar zelfs kinderen die niet (goed) kunnen lezen mee uit de voeten kunnen. Vanaf versie 1.2 is de activitypack die vroeger los mee werd geleverd geintergreerd. Vraag dus expliciet om deze versie! artikelnr 90160
Heutink Wedo activity pack+- € 40 Hetzelfde als het Wedo activity pack, maar dan uitgevoerd in papieren vorm als ‘leerkaarten’ (in Nederlands) artikelnr 90133
Lego Grondplaat Om je lego model handig te kunnen verplaatsen is het aan te bevelen gebruik te maken van een lego grondplaat.Een set van grondplaten (lego code 9286) (waaronder de meest gebruikte grote grijze grondplaat) is te koop bij heutink.De grijze grondplaat (lego code 628) is te koop in de speelgoedwinkel.  artikelnr 90295
Extra lego bouwblokjes De lego in de WeDo activity pack bevat welliswaar lego blokjes, maar als je echt leuke modellen gaat bouwen, kom je al snel wat lego tekort. Extra lego blokjes bieden uitkomst. Dit mogen alle soorten lego blokjes zijn (geen duplo), dus ook materiaal dat al aanwezig is. Nieuwe aanschaf is niet altijd nodig.Een mogelijkheid is bijvoorbeeld de Wedo uitbreidingsset (lego code 9585). Deze staat niet in de webshop van heutink, maar is op verzoek leverbaar. Deze set bevat met name extra technische bouwmaterialen (asjes, tandwielen, etc)Ben je op zoek naar ‘reguliere’ lego bouwblokjes, dan is lego set 5576 (375 blokjes) of 4628 (600 blokjes) een goed alternatief. Beide zijn verkrijgbaar in de reguliere speelgoedwinkel.

 

Gratis meedoen?

Voor de JrFLL  bestaat geen inschrijfgeld. Tevens bestaat de mogelijkheid om de benodigde LEGO WeDo materialen in bruikleen te krijgen. U kunt zo dus zonder kosten proberen of de JrFLL voor u een geschikt programma is. Doet u zelfs een tweede seizoen mee, dan mag u de LEGO WeDo materialen zelfs houden. Wilt u meer weten over deze regeling, neem dan contact met ons op door een mail te sturen naar info@FIRST-Brabant.nl.

Hoeveel tijd heb je nodig?

Het is lastig te zeggen hoeveel tijd je precies nodig hebt voor de jr FLL, maar een gemiddeld jr FLL team heeft ten minste gedurende het seizoen zo’n 6 tot 8 bijeenkomsten nodig om tot een goed resultaat te komen. Deze bijeenkomsten duren maximaal 2 uur per keer. De jr FLL coach dient naast deze tijd ook rekening te houden met voorbereidingstijd.

Wanneer is het ‘jr FLL seizoen’?

Alhoewel er formeel niet echt een seizoen is voor de jr FLL, wordt in Brabant een jr FLL Expo georganiseerd samen met een van de Brabantse regiofinales. Deze worden eind november en begin december gehouden. Vind je het dus leuk om met je team (en andere teams) op de expo te staan, dan is het aan te bevelen het jr FLL seizoen te starten vlak na de zomervakantie. Jaarlijks wordt op dat moment ook de exacte ‘challenge’ bekend gemaakt. Het is echter vaak niet echt een groot probleem om eerder of later te starten. Er worden in het voorjaar zeker ook nog 2 jrFLL Expo’s georganiseerd in Helmond en Den Bosch.

Waar vind ik meer informatie over hoe ik het opstarten van een Jr FLL team aanpak?

De coachhandleiding is ‘de bijbel’ voor de jrFLL coach en beschrijft alle algemene zaken die van belang zijn voor een goede uitvoering van het seizoen. De huidige coach handleiding is van het seizoen ‘snack attack’ (2011). De versie van het huidige seizoen kunt u vinden op de challenge pagina van dit jaar.

Met dank aan coaches Irene Hulsen en Angela Wellink vind je hier ook een beschrijving van de projectaanpak van het team de smulsmurfen van het groendomein wasven.